Frivillig,  Sygeplejersken

Kick-off kursus

I ugens løb har jeg, sammen med min bedste veninde og rejsemakker, været en tur forbi smilets by, Århus.
Her deltog vi i et såkaldt kick-off kursus, der er et tilbud til Saveahearts rejsende.
Inden jeg tog på kurset var jeg egentlig ret overbevist om, at jeg var godt forberedt og klar på min rejse. Efter kursets start gik der dog ikke lang tid før jeg vidste, at det var jeg ikke helt…
 
Kurset blev hovedsageligt styret af en kvinde, der har været regional manager i Mellemøsten for et dansk sikkerhedsfirma og som i dag er instruktør hos Travel & Risk, der afholder rejsesikkerhedskurser.
Eftersom hun er sporgofficer og har været udsendt for Forsvaret, så fortalte hun en hel del om det at rejse til lande, hvor sikkerheden ikke altid er helt i top. Hertil kan jeg ligeså godt blankt erkende, at jeg nok lidt har undervurderet, hvilke “farer”, “fælder” og andre ubehagelige ting man kan komme ud for i de Syd Afrikanske lande.
 
Nu er Zimbabwe heldigvis ikke et af de mest kriminelle og farligste lande i Afrika at tage til.
Men når det så er sagt, så bør man være opmærksom på, at risikoen for voldelige forbrydelser og tyverier øges om aftenen, hvorfor man ikke bør bevæge sig ud til fods efter mørkets frembrud. 
Desuden er det bare generelt ikke den mest fikse idé at gå alene rundt.
Færdes man i køretøjer bør man altid have døren låst, vinduet kørt op og minimere den tid, hvor man holder stille.
 
Ovenstående var jeg jo som sådan godt klar over, men når følgende punkter så tilføjes, så kan jeg godt mærke at det lige kilder en anelse mere i maven.
 
Man skal være ekstra opmærksom på:
– Ukendte personer, der henvender sig til en.
– At man skal forlade stedet, hvis folk trækker sammen og bliver til større grupper
– Kun at bruge ATM i dagstimerne (vi så en video af et væbnet røveri, og får at vide, at sådan en røver godt kan finde på at holde en som gidsel, indtil der igen kan hæves fra ens kort. Creepy)
– At trafik er en af de største trusler mod ens sikkerhed
– At man bør gå i neutralt tøj så vidt som muligt
 
 
Det er skam ikke fordi at jeg er blevet bange for at tage af sted eller nu frygter, at nogle af de nævnte ting kommer til at ske eller får betydning for turen. Jeg havde bare ikke rigtig haft det med i mine overvejelser og forberedelser før kurset.
Som det blev nævnt til kurset, så er vi mennesker vanedyr, hvorfor vi i mange situationer vil handle fuldstændig uforudsigeligt, og til tider farligt, hvis der sker noget dramatisk.
Hvorimod, hvis vi har forberedt os på det og ligesom forsøgt at sige til os selv “hvis det sker, hvordan bør jeg så agere og handle”, så er der en chance for, at vi reagerer mere hensigtsmæssigt og er mindre til fare for os selv.
Jeg fandt det derfor virkelig brugbart at få den viden fra kurset og blive opmærksom på, at det altså også er en forberedelse i sig selv og at det bestemt er et punkt, hvor jeg skal forberede mig lidt mere. 
 
 
Under kurset gennemgik vi også, hvor vigtigt det er ALTID at kunne identificere sig selv. Så derfor blev det anbefalet at vi har massere af kopier (og ikke kun på telefonen) af pas, forsikringspolice og andre vigtige dokumenter.
Vi blev rådet til, at have nok kontanter med, da det kan være svært at hæve penge i Zimbabwe og ligeledes at vi skal gøre os tanker om, hvordan vi opbevarer og bruger pengene.
Mht. brug af penge, så menes der selvfølgelig i den forstand, at man ikke skal stå og vifte med en masse store sedler, når man skal betale og at man ikke tydeligt skal vise, hvor man har penge på sig.
Jeg er desuden blevet mere opmærksom på at jeg /vi altid skal sørge for at oplyse vores værts familie og/eller andre om, hvor vi er og hvornår vi er det.
 
Yderligere bør man (som nok altid) være høflig og imødekommende, dog med forsigtighed og være opmærksom på at bl.a. humor og sarkasme ofte opfattes totalt anderledes i andre kulturer.
 
Sidst men ikke mindst blev der talt om pakning.
Der kom en masse gode tips og råd til, hvad man bør pakke og hvordan det bør pakkes.
Men netop det vil der komme et opfølgende indlæg omkring.
Jeg vil dele min “pakkeliste” og tanker omkring den. Stay tuned..
 
Af hjertet tak
– WakeUpNurse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *